onsdag 3 april 2013

Intervju: Klubb Cronös



I Malmö är man inte direkt bortskämd med kvalitativa metalspelningar av den tyngre kalibern, har man tur klämmer man in något enstaka bra band mellan Sean Banan och The Ark på malmöfestivalen. På KB i stan förbjöd man för övrigt ALL FORM AV VÄTSKA på scen efter att Watain spelade där 2010, Malmö är en kinkig stan kan man säga.
Men nu verkar det ta fart i grytan, Malmö har nämligen blivit med metal-klubb! Vi på Misären blev så exalterade av denna nyheten att vi slängde oss på dumburken och kontaktade dessa mörkrets fanbärare för att ställa lite frågor.  

Vilka är ni som styr skeppet Cronös?
Kaptenerna på skutan är en trio som känt varandra ett ganska bra tag. Mathias är en eklektisk musiknörd av astronomiska mått, med den hårda musiken närmst hjärtat. Han har flera års erfarenhet av klubb och som DJ men som konstigt nog aldrig haft en renodlad metal-klubb innan. Är även Admin i en av Facebooks största internationella thrashsidor; Thrashers Unite.
Martin och Henrik har tidigare lirat i bland annat Malmö-bandet Crawl Back In. Martin har ett förflutet i Halmstads punk- och hardcorescen på det glada 90-talet, där han spelade i diverse band samt var med och anordnade spelningar i den legendariska musikföreningen Siglo XX.
 
Berätta lite kortfattat om vad som fick er att starta Klubb Cronös.
Den akuta bristen på bra metal i Malmö. Vi var trötta på att ingen bokade band i genre-trojkan thrash, death & black. Less på samma förväntade & trötta bokningar. Inget som stack ut. För mycket safe. För mycket post-math-avant-tjafs och för lite rent ös. Eftersom det inte var någon annan som tog tag i det, eller som verkade på gång, så kände vi oss nästan tvingade till slut att ta saken i egna händer.   
 
Man tänker ju inte direkt på Malmö som en "metal-stad". Tar ni en stor risk eller tror ni det finns potential här?
Det är alltid en liten risk att starta live-klubb oavsett genre, fast potential finns det helt klart. Tror det finns extremt många som lyssnar på hård metal i Malmö-området med omnejd, sen kanske scenen inte är lika tight och markant som i vissa andra svenska städer. Tror också det är många punks, rockers och annat löst folk som smyggillar metal också, alla vi i Cronös gillar punk och hardcore också så det är bara naturligt.  

Många brukar säga att ett problem med Malmö är att det finns brist på bra spelställen, jag tänker först och främst på hardcore/punk-scenen som har kämpat i många år sen Utkanten la ner. Hur ser ni på saken? Skulle ni vilja ha ett eget ställe eller samarbeta mer med de ställena som finns?
Ja det är ett problem, även om viljan och engagemanget hos arrangörer och publik finns vilket gjort att "scenen" håller sig över ytan. Sen Utkanten lade ner har allt känts mycket mer splittrat. Det märks att det var en ganska viktig knutpunkt, speciellt nu när det är borta. Det är ett för stort tomrum mellan de större scenerna och barspelningar i Malmö. Vi skulle klart behöva fler mellanstora spelställen. Klart ett eget ställe vore fint, fast vi är för fattiga och för upptagna med annat för att sköta allt kring bokningar själva.  
 
Hur kom det sig att ni valde Debaser som tillhåll?
Debaser valde vi för det är en bra lokal med schysst personal. Plus att vi själva inte behöver ligga ute med pengar, vissa av oss i Cronös är sorgligt fattiga jävlar. Debasers egen bandbokare Anna Storåkers har även själv en viss svaghet för tyngre musik och det är ju alltid ett stort plus.     

En trend som jag lagt märke till är att när band är ute och turnerar i Europa spelar dem ofta i Köpenhamn men korsar sällan sundet för att spela i Malmö. Vad beror det på tror ni? Kommer det bli ändring på det nu? 
Först och främst för att ingen tar tag och bokar dem här i Malmö. Så enkelt är det. Sen är väl vissa bokare skraja att det skall dra färre publik om ett band spelar över sundet också, något vi inte köper riktigt. Visst är det gött att dra över bron på spelning men tror ändå de flesta hellre iaf vill ha valmöjligheten att kunna gå på de spelningarna i sin egen stad. Och ja det kommer redan bli ändring på det i och med våra första bokningar. Morbid Saint till exempel är ett lysande exempel eftersom de spelar i Köpenhamn kvällen efter Cronös-giget. 
 
Vill ni satsa på lokalband eller vill ni försöka locka hit band som man inte ser här så ofta?
Både och. Fast klart att vi satsar på, och suktar efter, de lite mer spännande internationella bokningarna samt band från övriga Sverige (det kryllar ju av bra Svenska band just nu för övrigt). Men vill samtidigt gärna boka lokala förmågor också, vi försöker sätta upp två band per kväll. Tyvärr är det dock rätt skralt om bra hårdare metalband i Malmö vilket både är trist och lite förvånansvärt. Tur att Köpenhamn ligger så nära.  
 
Spelar ni själva i band eller sysslar med musik på annat sätt?
Martin och Henrik spelar båda två gitarr och har ganska nyligen dragit igång ett nytt spännande projekt. Mathias har spelat i en mängd mindre replokalsband som tyvärr aldrig riktigt har lyckats att ta sig förbi det stadiet. Han skulle dock gärna starta ett thrash-/crossover-band, hör av er där ute om någon känner sig manad.
 
Kan ni avslöja något om framtida bokningar?
Vi börjar med de som vi gått ut officiellt med nu så får vi se sen, Uppsala-thrash-bandet FKÜ den 8e maj är dock vårt senaste tillskott. Ju mer folk på de här första spelningarna ju större chans för oss att fixa hit ännu fler grymma bokningar i framtiden. Men låt oss bara säga att vi har kontakt med en mängd bra band, både internationella och svenska.      
 
Om ni fick välja varsin drömbokning. Hur skulle de se ut?
Mathias: För det första så är redan typ alla av vårens bokningar lite av drömbokningar för mig. I synnerhet Morbid Saint och Hooded Menace. Men en liten Cronös-festival vore ju inte fel. Men om jag måste välja ett band, så väljer jag två haha...återförenade English Dogs & Vektor. Två av mina absoluta favoritband. Och Angel Witch. Och Evil Army. Och Vastum. Och Sabbat. Och Autopsy. Äh fan, går inte att begränsa sig, har för många drömbokningar. Jag är ju thrash-konnässören i gänget så jag försöker alltid pusha lite extra för de banden.
Martin: Coffinworm, Bastard Priest, Nails, Conan och Vampire är några band jag gärna sett stå på scen en Cronös-kväll. 
 
Hooded Menace på Debaser den 10e april och Morbid Saint den 24e. Vad kan vi förvänta oss?
Förutom en unik känsla av något som tidigare saknats, så ett tidigare ej skådat ös utan dess like på Debaser. Den 10e blir ni först mosade till köttfärs av danska Undergang och sen går ni vilse i det uråldrigt krypande mörker som Hooded kommer sprida kring sig. Den 24e blir det all out thrash! Lika med ett jävla ställ. Det unga och hungriga bandet Radiation möter legenderna i Morbid Saint. Båda banden har ett rykte om sig att vara äckligt bra live dessutom.
 
Kommer Debaser finnas kvar när 2013 är över?
Ja, och starkare än någonsin. Det kommer skrivas i historieböckerna om året då Debaser Malmö äntligen blev ett fullfjädrat rockhak värd namnet.  
 
Tack för intervjun. Något ni vill tillägga?
Tack själv H och Misärmanufakteriet! Kom nu på spelningarna och visa att Malmö behöver Cronös, då lovar vi att klubben blir långlivad. Det kommer vara lite "make or break" nu i början. Och även om vi vet exakt vad vi gillar (och inte gillar) samt står för det så är vi inga jävla självgoda elitister. Alla välkomnas ner i fördärvet.

// H



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar