onsdag 28 december 2011

2011 var året då jag belönades med alzheimers deluxe

Förr brukade jag skämta lite om att jag hade alzheimers light. Jag glömde bort familjemedlemmars födelsedagar, glömde bort att äta, och ibland mindes jag inte riktigt vad jag hette. Men detta året har det fan eskalerat. Jag minns att jag klappat gulliga djur, gosat med en lurvig bloggführer, och hatat lite barn. Men inte ett dugg mer.

Förstår ni då hur mycket jag har ansträngt mig för att skriva den här fåniga årsbästa-listan som alla andra gör? Jag har rannsakat mig själv och googlat så mina fingrar blöder, men nu jävlar har jag lyckats komma på hela 5 album som släpptes under årets gång, och som dessutom är rätt så behagliga att lyssna på. Läs och njut (annars dödar jag er, era otacksamma jävlar).

1. Terra Tenebrosa - The Tunnels
Jag hade väldigt höga förväntningar på det som skulle resa sig ur askan av Breach. Men jag hade ingen aning om att det skulle låta såhär. Det här är så sinnessjukt tungt och ondskefullt, att jag nästan blir lite glad i hjärtat. Efter bara några minuter in i The Tunnels hade jag både hunnit bajsa ner mig, och sprungit runt lägenheten 300 gånger utbristandes "HERREJÄÄÄÄVLAR!". Och då ska man komma ihåg att det vanligtvis inte alls är särskilt lätt att imponera på en sur kärring som mig.

2. Peste Noire - L'Ordure à l'état Pur
Jag blir nästan lite förbannad över att jag inte hittat den här plattan på någon annans årsbästa-lista. Det kan ju vara så att majoriteten av de som skriver sådana här listor tycker att den där tokiga fransmannen gått över gränsen igen. Jag tycker att den här skivan är något av det mest okonventionella som släppts i år (förutom Diapsiquir då), och för mig är det alldeles underbart. Varje gång jag lyssnar på det här sitter jag glatt och klappar med i oompa-loompa-melodierna, skrattar ondskefullt tillsammans med herr rökhost-Famine, och jag tycker på riktigt att det sista spåret är genuint skitbra!

3. Iceage - New Brigade
De danske drengerne har blivit hypade typ överallt, men de släppte faktiskt en väldigt bra platta i år. Och ärligt talat vet jag inte själv just varför jag tycker att det är bra. Men det är smutsigt, bitvis lite otight, och väldigt charmigt. Jag vet inte om det är just för att man känner sympati för de självlärda pojkvaskerna, eller om man fastnar för melodierna, men något är det i alla fall. Det ska bli intressant att se hur det här bandet utvecklar sig i framtiden.

4. Lykke Li - Wounded Rhymes
Ja, alltså, det här är ju inte riktigt den typen av musik som brukar nämnas här. Men Wounded Rhymes är en svart, svår, och självömkande pop-platta. Det som fick mig att lägga märke till Lykke Li i år var töntigt nog två av hennes musikvideor. I Get Some handlar det om sex och offerritualer i äkta feministisk anda, och i I Follow Rivers gestaltar hon självaste döden. Sedan talar ju halva Sveriges hipster-befolkning om hur snygg hon är också. Om jag var lika snygg skulle jag också göra sådär.

5. Sólstafir - Svartir Sandar
Man kan ju inte förvänta sig mycket av ett band som heter "solstrålar". Men eftersom det var en häst på omslaget, så bestämde sig hästtokiga Michelle, 12år gammal, för att lyssna. Och det låter fint. Vacker post-metal (+ alla andra liknande genrer) med förtvivlad sång på distanserad isländska. Det här får duga medans jag väntar på Cult Of Lunas nästa släpp.

söndag 25 december 2011

Summering: 2011


Egentligen har jag jävligt dålig koll på vilka skivor som har kommit ut i år. Jag hade till exempel för mig att Iceage - New Brigade kom ut förra året, inte bra att börja bli senil redan. Men här nedanför följer i alla fall min högt spontana lista över årets bästa skivor och spelningar samt lite bonusmaterial. Vet inte om Maran kommer lägga upp sin lista sen, om inte så får ni skriva könsord i kommentarerna nästa gång hon skriver ett inlägg. Och så bjuder jag självklart på en vacker bild på mig själv i färd med att grädda pannkakor. God fortsättning.

Bästa skivor
1. Iceage - New Brigade
2. Antichrist - Forbidden World
3. Veronica Maggio - Satan i Gatan
4. Obnoxious Youth - The Eternal Void
5. Left In Ruins - Ensam, Hatisk, Psykstörd

Bästa spelningar
1. Damien Dubrovnik. Traumafestivalen, Malmö
2. Of the Wand and the Moon. Pumpehuset, Köpenhamn
3. Cough. Kafé Deluxe, Växjö
4. Hamngatan. Hemgården, Lund
5. Ghost. Malmöfestivalen, Malmö

Årets överraskning
Veronica Maggio

Årets besvikelse
Light Bearer

Saker att se fram emot 2012
Undergång - The Mother of Armageddon
MewithoutYou - Hittar fan ingen info om vad skivan kommer heta
Broken Flag 30års jubileum (förhoppningsvis)

måndag 7 november 2011

Deserted Avenues - Hope

Genre: Shoegaze
Bolag: Inget
Format: Mp3
För ett tag sedan damp det ner ett mail från Jönköpings-bandet Deserted Avenues i Manufakteriet's inkorg med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera deras skiva Hope. I mailet fanns det en bifogad länk till skivan på Spotify. Det sistnämnda är anledningen till att det tog så lång tid för denna recension att se dagens ljus. Det är nämligen så att undertecknad skyr Spotify som pesten. Om ni undrar varför kan jag ju säga att redan efter två låtar fick jag lust att spränga datorn, kontrasterna mellan Deserted Avenues bitterljuva shoegaze och Swedbanks pinsamma försök till rap i sina reklamer blev för stor. För mig är helheten i en skiva väldigt viktig, speciellt när det kommer till shoegaze och andra närliggande genrer. Tack och lov kunde jag ladda ner skivan via bandets Bandcamp och lyssna på den i sin helhet utan avbrott.
Efter en första genomlyssning kände jag mig genast mer avslappnad och Spotify-ilskan var som bortblåst, bara det är en bedrift. Och det är precis sån musik som Deserted Avenues spelar, lugn och avslappnande shoegaze som stundvis flörtar med den närliggande post-rocken, jag tänker band som This Will Destroy You, Caspian osv. Det är välspelat och genomtänkt, effektpedaler används smart och på väl utvalda ställen för att ge musiken ett lyft. Bäst blir det när musiken byggs upp för att slå ut i allsköns prakt på det där sättet som bara bra shoegaze och post-rock kan. Om det är något jag kan påpeka är det att sången stundvis kan vara lite platt i jämförelse med musiken. Det funkar när skivan består av fyra låtar men hade skivan varit längre och bestått av kanske tio låtar hade jag gärna sett lite mer variation i sången. Mer körer och stämmor som i titelspåret och jag är säker på att nästa skiva blir en succé.
I stora drag är Hope en skiva jag ångrar att jag väntade så länge med att lyssna in mig på och jag ser fram emot nästa släpp. Men då vill jag gärna se att det blir i fysiskt format.
Betyd: 7/10
Höjdpunkter: I never wrote a letter back home

tisdag 1 november 2011

Mixtape vol 2

Andra delen i mixtape-serien, denna gången är det Tobias Age Hockeyfrilla Augustsson som bjuder på gottpåsen. Ni som har följt denna bloggen ett tag vet kanske redan att han spelar i garagerock-bandet The Dahmers, som för övrigt har spelat in nya låtar som snart (?) ska släppas. Vill man läsa en intervju med Age om The Dahmers kan man göra det här.
Age's mixtape består av ett potpurri av ondskefulla låtar samt några mer tryckarvänliga låtar. Det tackar vi för.

Ps. Om någon kan lista ut vad det är Age ska föreställa på bilden får denne ett fint pris.


1. Death In June - Hollows of Devotion
2. Devo - Cold War
3. G.I.S.M. - Endless Blockades for the Pussyfooter
4. Katharsis - Eden Belovv
5. Low - Words
6. Prurient - Cocaine Death
7. Repulsion - Acid Bath
8. Sex Church - Let Down
9. Teitanblood - Morbid Devil of Pestilence
10. Vlad Tepes - Drink the Poetry of the Celtic Disciple

tisdag 25 oktober 2011

Death In June - Liverecension

Runt klockan ett klampade en halvdöd Age in i köket hos Maran. Jag lyssnade med skräckfascination när han berättade om sina äventyr i Helsingborg dagen innan som nästan slutade med att han blev kidnappad och våldtagen av en främmande dansk. Som den förstående kamrat som jag är erbjöd jag stackaren lite pasta och en kopp kaffe för att lugna ner honom. Efter det fick han lägga sig och sluta sina ögon i en nybäddad säng ett tag. Att jag tog tillfället i akt att filma honom under denna akt hör inte till saken, det är varje väns plikt att dokumentera sådana viktiga saker.
Efter att ha väckt Age med en kamera i nyllet var det dags att ta bussen in till stan (där det lyser tryggt höhö) och möta upp Kalle. Eftersom alla var hungriga förutom Kalle, som å andra sidan var sugen på öl, beslöt vi oss för att käka Pizza på Rex innan vi skulle ge oss av. Rex är ett fett pizzahak i Malmö där man som vegan kan frodas i pizzor med diverse fejkkött på samt vegansk ost. Risken med detta är dock att den gamla klassiska "vegeteriana utan ost" helt förlorar sin mening efter en pizza av denna kalibern. Billig (med standardmått) öl har de minsann också på Rex och efter att vi alla var mätta och lite druckna kände ingen av oss manade att trotsa höstrusket och gå till stationen. Men eftersom vi alla hade lagt ner dyra pengar på biljetter var det bara att ta sig i kragen och börja gå. Speciellt svårt var det för Kalle att slita sig eftersom de spelade så skön 80-tals musik på stället.

(Kickin it mongostyle @ Pizzeria Rex)

Eftersom ingen av oss hade haft bråttom från Rex och eftersom ingen av oss hade tänkt på att skriva ut en karta blev det ett helvete att hitta till spelstället så vi missade första delen av Of the Wand and the Moon's set. Jag hade bara som flyktigast kollat in dem tidigare och tyckt att det var rätt tråkigt så jag hade egentligen inga förväntningar men som så många gånger förr var det en helt annan sak live. Den delen vi hann se var sjukligt bra så jag stod och förbannade mig själv över min dumhet samtidigt som jag njöt för fulla muggar. Kim Larsen (som jag nyss märkte att sångaren heter) hade kvällen till ära samlat ihop ett fullt band vilket förhöjde det hela från att bli en "en-man-och-hans-gitarr-spelning". Samtidigt hade man installerat en projektor som visade bilder på mentalt rubbade gamlingar och fagra damer som dansade i tunnlar. Hipstern och estetbögen inom mig njöt således med alla sinnen.

Några öl senare var spektaklet slut och vi bestämde oss för att mingla lite. Publiken bestod till lika stor del av metalheads med långt stripigt hår och patchade skinnvästar som industrifolk med synthfrillor och skjortor, vissa såg ut som att de precis stigit ur SS-tidsmaskinen. Alla såg dessutom väldigt allvarliga och sura ut så vi konstaterade att det nog var bäst att hålla sig på mattan och inte dra till oss någon onödig uppmärksamhet. Alla vet ju att danskar hatar svenskar lika mycket som de hatar att ha öppet på helgdagar.

När vi kom in i lokalen igen var scenen prydd med Totenkopf's i olika storlekar och folk hade redan börjat samlas framför scenen. Vi beslutade oss därför att svika Bröderna Hårdrock och stå och trycka som front-row-bangers lite vid sidan av scenen. Efter en stund tystnade musiken och Douglas P. och en annan karl som såg ännu surare ut än danskarna klev ut i full mundering och började slå och banka på stora trummor, gonggonar och vindspel. Efter denna industritappning på Blue Man Groups åkte masken av, solbrillorna på och gitarren fram. Härifrån levererade Douglas den ena hiten efter den andra medans hans barske vän ackompanjerade honom med sina domedagstrummor. Låtar som All Pigs Must Die, Ku ku ku, She Said Destroy, Rose Clouds of Holocaust och Luther's Army (som jag fick nöja mig med att höra från toaletten på nedervåningen, jag förbannar dig öl!) avverkades såväl som äldre låtar som Heaven Street. Och visst fan var det bra. Det var som jag hade förväntat mig och det låg en apokalyptisk känsla i lokalen under hela spelningen men efter Of the Wand and the Moons storslagna spelning kändes detta lite tamt i jämförelse. Om ni frågar mig om en vecka kanske jag säger helt annorlunda, kanske var det bara för att jag inte hade så höga förväntningar om Of the Wand and the Moon som gör att pokalen denna gången går till dem. Hur som helst var det en minnesvärd kväll och jag lämnar ämnet där eftersom inget av värde hände på hemvägen förutom att jag fick en video på en sovande Kalle på tåget.

(Och så lite rörliga bilder med)


söndag 23 oktober 2011

20/10 - Void Ov Voices @ Inkonst, Malmö

Jag föddes nog med en jolle i hjärnan. Efter sisådär 20 år som tidsoptimist lunkade jag lugnt hem från jobbet, och väl hemma mötte jag unge herr Knarkskog som likt ett stressmongo menade på att vi skulle åka NU, annars skulle vi säkert missa hela skiten. "Jajaja, ska bara göra mig iordning först" sa jag. Vilket tog i runda slängar 40 min. Sen sprang vi ner till busshållplatsen, förbannade busschauffören för att han körde som en snigel, och sprang bort till Inkonst.
Och där fick vi sitta och vänta i typ 1,5 timme innan Attila gick upp på scen.

Lokalen var denna kväll till ära fylld av tända ljus och rök, för att skapa optimal ockult stämning. Arrangörerna hade ju marknadsfört det här som "en blandning mellan en konsertupplevelse och en religiös rit". Och det verkade ju funka, för stället var mestadels fyllt av hipsters, och till viss del metal-och ljudkonst-entusiaster.


När Attila väl kom upp på scen, gjorde han det fashionabelt. Eller ja, helt plötsligt bara stod han där, utan att någon hade sett honom gå upp. I en fin röd/svart kåpa tog han tag i mikrofonen, gjorde dubbeltrubbel metal-hornet, och började väsa. Jag och herr Knarkskog skämtade hela kvällen om hur roligt det skulle vara om han gick upp i en lite för liten svart badrock i frotté, men så roligt var det inte denna gång.

Istället bjöd Attila på viskningar, lite sång, och skrik om vartannat, som han loopade över varandra, så hans röst i sig bildade något som skulle kunna liknas vid melodier och rytmer. En liten mjukstart kan man säga, för ju längre in i setet vi kom, desto fler förstärkare gick på högvarv. Efter ett tag var alla de 20-tal ljusen som stod tända, på väg att skaka av sina ljusstakar och sätta eld på hela jävla lokalen. Precis när man började flacka med blicken efter nödutgången, började Attila istället "chu-chu-chu":a. Han lät alltså som ett jävla tåg. I 10 minuter. Efter det tappade min lilla ADHD-hjärna fokus, och jag såg bara det skojiga i hans framträdande. Som t ex hans rabblande om vithajar vid 01.58 i videon nedan.

onsdag 19 oktober 2011

Death In Köpenham

De brukar ju säga att tiden går fortare när man har något att se fram emot. Jävla skitsnack. Jag har gått och väntat på denna helgen i en evighet känns det som. Mitt internet har bråkat med mig, facebook har bråkat med mig, 3 har varit oförskämda mot mig.. Önskar jag kunde säga att jag i alla fall hade tur med vädret men det har ju fan också bråkat med mig. Men imorgon flyr jag verkligheten och tar en tripp till Malmö där jag och min bättre hälft ska se Attila Csihar uppträda och på söndag korsar jag sundet och ger mig in i Köpenhamnsdjungeln för att kolla på Death In June och Of The Wand & The Moon. Varenda jävla gång jag har varit i Köpenhamn har jag upplevt en sådan obeskrivlig stress att jag varit nära på att göra en Stig Helmer i ren och skär panik. "Rök en fet och chilla dude" säger P.IG. men då får man ju åka till Christiania och där tar de ju ens falafel och trycker ens revben. Inget jag vill utsätta mig för frivilligt.
Om jag inte blir nerslagen och lämnad på någon bakgata eller karusell på Bakken kommer det kanske dyka upp lite bilder från resan.


(Nej fan det här går inte gubbar. Tanken skär sig mot min jacka.)

torsdag 6 oktober 2011

Intervju - Livet Som Insats

Misärmanufakteriet haffade Faluns egna grindgossar för att ställa lite pinsamma frågor. Detta är vad de hade att säga.

MM: Vilka är med i bandet? Vem gör vad?
L.S.I: Livet som Insats består av Hårda Tord på trummor.
Mr.Bassman heter Patrik och K.J (Jag) spelar gitarr och sjunger

MM: Hur länge har ni spelat tillsammans? Några tidigare band?
L.S.I: Vi har lirat ihop i snart två år. Vi började lira sommaren 2009
men under ett annat namn och genre. Runt November 2009 började vi hitta rätt tempo för att hålla sig varm den bistra vintern som var. Då tog vi namnet Livet Som Insats.
Tidigare band har det funnits många av. Inga nämnvärda så direkt men.
Hårda Tord har lirat i Thrashband som Lethal Attack och Pursuer vilket Patrik senare hoppade in i. Själv lirade jag finnig Hardcore i ett band som hette Perfect Defect. Jag och Hårda Tord hade också ett band som hette Balance of Terror i typ en vecka. Vi gjorde sju låtar på två rep men sen repade vi inte på ett tag så låtarna föll i glömska. B.O.T gick ut på att spela så snabb tvåtakt det bara gick, så tempot fanns där redan då.

MM: Ni har tidigare släppt en split 10" med det svenska bandet Raw Hate. Hur kom det sammarbetet till liv? Är ni nöjde med er "insats"? Höhö
L.S.I: Vi känner ju dom där galningarna sedan tidigare. Så det kändes rätt givet.
Våra låtar på tian var väl typ ett år gamla när skivan väl kom ut, vilket kändes så där.. Men det är väl som vanligt. Vi spelar ju in allt själv så kvalitén på inspelningarna är väl inte utav bästa slag. Men snubben på Studio Garaget styrde upp mixningen jävligt bra dock. Vi kan ju egentligen ingenting om studioteknik vi kan bara spela.

MM: Finns det något annat svenskt band som ni hade velat splitta med?
L.S.I: Bra fråga, kommer inte på något Svenskt band som skulle vilja splitta med oss..
Magrudergrind skulle vara trevligt att splitta med, men dom är ju knappast Svenskar.

MM: Jag tycker mig höra vissa flörtar med black metal i vissa låtar. Bör jag kolla upp min hörsel eller dyrkar ni mörkret?
L.S.I: Viss Black Metal är jävligt bra så det är nog inte så konstigt att det smyger in sig sånna vibbar ibland.

MM: Det tjatas ju en jävla massa att man måste göra karriär nu för tiden. Har ni något mål som band eller spelar ni för att det är gött?
L.S.I: Vi lirar för att det är kul och för att vi vill. Inget annat snack!!

MM: Ni har spelat med noise-akterna Ättestupa, Alfarmania och Sewer Election. Noise och grind kanske inte är den mest självklara kombinationen även om det låter sjukt gött i mina öron. Kändes det annorlunda mot vad ni är vana vid?
L.S.I: Vi lirade ihop med dom banden på Festivalen War&Hate i Borlänge. Det kändes inte speciellt annorlunda.
Festivalen hade ett tema som var "Ingen politik, Bara oljud". Kändes som att vi förde samma oljud fast på ett annorlunda vis.

MM: Hur var det att spela på Mayday Moshpit? Uppskattade kepsmosharna lite ordentligt mangel?
L.S.I: Det kändes mycket konstigare att lira där bland alla "Linne Hardcoreband" än med ett par Noiseband kan jag lova.
När vi klev på scenen hängde det runt tjugo Emo-tjejer på scenen.
En tjej satt på mitt mickstativ så när jag började riva vända hon sig om och spände ögonen i mig.. Trodde fan att jag skulle få stryk...
MM: Vilken av alla era spelningar har varit mest minnesvärd? Spelningen med Magrudergrind lär ju ha varit fet.
L.S.I: Spelningen med Magrudergrind var en av de få spelningar vi gjort ihop med ett annat band som också spelar rens.
Det var i början på Juli och det var varmt som satan men vi gjorde en bra spelning. När Magrudergrind klev på efter oss förstörde dom scenen helt. Då kände vi oss ganska små... Med all rätt!

MM: Ni har låtar på både svenska och engelska. Vilket av de två språken föredrar ni att sjunga på?
L.S.I: Jag tycker att det är jävligt svårt att skriva Engelska texter utan att vara inne och nosa på texter som andra band redan skrivit.
Tycker det är lättare att uttrycka sig på Svenska. Däremot vill jag försöka ha i alla fall några Engelska låtar.

MM: Om jag har förstått rätt så är era låtar som ligger uppe på Grindcore Karaoke en försmak av en kommande fullängdare? När kan vi förväntas höra resten av låtarna?
L.S.I: Ännu en bra fråga... Vi håller på med Layout och omslag nu. När det är klart står det nog inte på fören den är ute.
Men det blir tjugotvå låtar som klockar in på 30 minuter så mycket kan jag säga. Ett Yngwie solo av Daniel Hammare (Axe, Bruce Banner, Filthy Christians) samt sång av Christoffer Röstlund Johnsson.

MM: Det grindas för lite i Sverige. Rätt eller fel? No speed no punk liksom.
L.S.I: Dom flesta Svenska banden idag verkar vara allergiska mot att spela fort. Vi försöker så gott vi kan för att jämna ut det hela. Men nog finns det aktiva Grindband i Sverige som lurar under ytan.

MM: Hur ser det ut i Falun? Finns det någon scen att tala om eller är det Falun Glam City som gäller?
L.S.I: Du svarade precis på frågan själv. Finns inte mycket att skryta om i musikväg härifrån...

MM: Om ni skulle spela in en coverskiva med 10 låtar. Vilka band och vilka låtar skulle ni då välja?
L.S.I: På fullängdaren som kommer har vi redan en G-anx cover. Men vi räknar bort den.
Då skulle det se ut så här:

Cryptic Slaughter - Money Talks
Sadus - Certain Death
Filthy Christians - If You're Hardcore I'm Not
Scholastic Deth - PMA 2000
Beastie Boys - Sabotage
Unseen Terror - Burned Beyond Recognition
Suicidal Tendencies - Possessed to Skate
No Security - Ett rent helvete
Morbid Angel - Angel of disease
Neil Young - A man needs a maid

MM: Vad gör ni när ni inte manglar och brölar?
L.S.I: När vi inte manglar och brölar jobbar vi för att försörja L.S.I

MM: Hur ser framtiden ut? Har ni några mästerplaner som ska sättas i verk? Själv tycker jag att ni borde masa er ner till södra Sverige och spela.
L.S.I: Vi ska ut med skivan först och främst. Sen om bara en månad blir Hårda Tord Farsa. Vad som händer efter det får vi allt se.
Men klart vi ska ner till Södra Sverige. Du får fixa ner oss så ska vi bjuda på lite rens

MM: Tack för att ni ställde upp på denna intervjun. Några sista shout outs?
L.S.I: Tack som fan själv och keep the blogg going!! Passa på att kolla upp Östersunds Finest Brottskod 11 och Thräshers.

Ståm ov de Antikrajst.

Årets mest efterlängtade skiva är äntligen här. Forbidden World går nu att beställa från High Roller Records eller genom bandet själva. Sitt inte på latsidan nu, med tanke på att kassetten tog slut så snabbt som den gjorde är det bara att beställa och peppa Satan!

Om man dessutom har turen att bo i eller i närheten av Göteborg och inte ligger hemma i feber bör man pallra sig till releasefesten på Truckstop nu på lördag. Lär bli en jävla fest.

onsdag 5 oktober 2011

Misantropins fånge.

I skrivande stund sitter jag i den manliga feberns dödliga grepp. Min metamorfos har gett skapelse till en sur alvedonknarkande cyniker som kollar på Starcraft-matcher och muttrar över samhällets förkastliga ting såsom ekonomer i bruna chinos, blå skjorta och solglasön samt folk som överanvänder häftiga engelska fraser och beter sig precis som om de vore med i ett dödsfarligt gatugäng. Allt är med andra ord precis som det brukar vara.
Detta innebär att helgens planerade tripp till Stockholm blir inställd och det dröjer således ännu ett tag tills jag får äntra de gyllene portarna på Trash Palace. Istället får jag nöja mig med skivmässa i Växjö nu på lördag. Två gånger om året får den kristna kaffesörplande tantskaran på IOGT-NTO's lokaler ge plats åt vinylgamarnas dreglande käftar och smutsiga klor. Förra året gick jag hem med ett byte bestående av Joy Divisions album Closer och The Smiths självbetitlade vax på första press samt en dubbel-cd och bok med Youth Pictures of Florence Henderson. I år siktar jag in mig på ännu mer byten. Men ska jag överleva tills dess får jag först ta en tripp till affären. Jag kan nämligen inte möta dödens käftar utan alvedon och kaffe i min arsenal.
Alternativt så införskaffar jag något från denna sida som en god vän till mig tipsade mig om. Något lär ju råda bot på mina krämpor.

(Traditionella häx-stolpiller?)

måndag 3 oktober 2011

Hippiefasoner (eller allmän självrannsakan)

Jag tycker inte om höga ljud. Jag avskyr när folk skramlar med kastruller när de diskar, när grannens ungar skriker och bankar så man själv är på väg att göra detsamma, eller när väl valda bilister bestämmer sig för att skrämma livet ur en och burn:ar förbi en utav bara helvete. Jag skulle helst av allt vilja slå alla samtliga på käften, men allt som oftast slutar det med att jag står och trycker i ett hörn som en rädd liten hund.

"Men varför i hela fridens namn går du på spelningar?" påminde käre Kung Knarkskog mig om i helgen. "Varför lyssnar du på musik som enligt norm ska vara både högljudd och i princip olyssningsbar?"
Och det ska jag säga er - jag har ingen jävla aning.

Jag kan ju inte påstå att det är folket i scenen som lockar. För minst 95% av dem är idioter (inklusive undertecknad). Antingen så ska det supas och knullas, och vill man inte göra det, så kan man vara PK och till exempel ha feministiska åsikter. Trots att man sedan klappar tjejen i baren på huvudet och tilltalar henne som "lilla gumman", eller refererar den enda tjejen som går på de lokala spelningarna till "bandhoran", för hon låg ju både med Blastbeat-Conny och Snutmördar-Ulf.

Oftast är man så trött så man vill kräkas på allting. Men jag lever på hoppet. Och ibland levererar det. I skrivande stund sitter jag och klappar händerna till Peste Noire's senaste album. Det må vara rasistiskt, sexistiskt, och totalt icke-PK, men de påstår i alla fall inte att de skulle vara något annat. Och jag bryr mig inte för jag kan inte ett ord franska. Och det låter ju faktiskt skojigt. Nu klappar vi händerna lite till.


(Tack kära Famine för att du står med ett armborst och tar dig själv på alldeles för stort allvar. Jag skrattar åt dig minst 5 gånger i veckan. Tack.)

fredag 30 september 2011

Stoppa pressarna!

Fick nyss reda på att Sleep och Bongripper ska spela på Roadburn Festival i april. Bongripper kommer även köra ett gig dagen efter själva festivalen där de kommer framföra Satan Worshipping Doom i sen helhet. Holländerna uppskattar verkligen bra doom, av uppenbara själ kanske? Som extra grädde på jointen spelar även OM och Agalloch. Om ni går in här och scrollar ner hittar ni alla hittills klara band.




onsdag 28 september 2011

Sublima meddelanden... I akvariet?

Som några kanske redan vet, så jobbar eran härskarinna med att dressera små gulliga gnagare till att attackera små äckliga barn. Vi jobbar också med att ruinera föräldrarna totalt, därför ingår även akvariefiskar i vår krets.

Efter att ha spenderat dagen med att smida ondskefulla planer med min kollega, så kollade vi efter akvariedekorationer att beställa hem. Och jag tror fan att det är Fan själv som har haft med ett finger i den industrin. Efter att ha bläddrat förbi sidorna i katalogen med Hitta Nemo-posörer, så hittade vi ting som borde lämna ungarna stortjutandes. Bland annat den här DÖDSDRAKEN med tillhörande DÖDSBUBBLOR:



Och de som nu blev sugna på att göra ett akvarietempel a la Watain, kan kontakta mig så hjälper jag er med hur ni går tillväga för att för att få till den där extra touchen av död och förruttnelse. Då kan det se ut t ex så här:

måndag 26 september 2011

Ångesthunden - Och Malmö under vatten

Om du är från Malmö och är sådär lagom besinningslös, bör du veta vem filmskaparen Henrik Möller är. Med sitt tidigare släpp "Kaninhoran - Och andra barndomsminnen från Malmö" har han skildrat Malmö på ett ärligt, skruvat, och helt genialiskt sätt.

I lördags hade herr Möller en liten sneakpeak på hans kommande släpp "Ångesthunden - Och Malmö under vatten". Som den psykopatiska fangirl jag är, så närvarade jag såklart, och fick följa med på en resa genom kärleken, ångesten, och hatet. Mycket mer finns inte att säga, Möllers filmer går inte riktigt att beskriva rättvist med bara ord (även om självaste David Lynch snällt har försökt). Så kika på ett av flaggskeppen för den nya dvd:n istället:

söndag 25 september 2011

Thou shalt not steal.

Av en händelse råkade jag klicka mig in på ett youtubeklipp med det kristna kepsmetal-bandet Hundredth igår. Fråga mig inte varför, det var väl masochisten inom mig som tog mig i besittning för en kort sekund. Tror det vara samma snubbe som intog min lekamen när jag gick med på att betala dyra csn-pengar för att kolla på The Rite på bio. Som jag förvantade lät det precis lika sterilt och tråkigt som allt annat i genren, men jag fick mig ändå ett gott skratt när jag kollade in nästa låt. Jämför introt på de två låtarna.


Att medvetet sno ett riff från ett annat band är ju rätt lamt i sig. Men att sno från sig själva är det fan inte många som lyckas med. Har de kristna små gossarna glömt bort det sjunde budordet? Fast det är klart, en bikt och tio Ave Maria och man är förlåten hur dåliga låtar man än spelar in. Måste vara så genren överlever.

lördag 24 september 2011

Wormrot - Noise Ep

Genre: Grindcore
Bolag: Scion
Format: Mp3
Nu har Wormrot's senaste alster Noise läckt ut över internet som var från en stinkande cancersvulst så håll i hatten, lägg ifrån alla vassa föremål, limma fast alla möbler, göm svärföräldrarna, you know the drill. Skivan är finansierad av Scion och finns tillgänglig för gratis nedladdning från deras hemsida. Även om jag gärna hade haft skivan på fysiskt format tycker jag att konceptet är lysande, det finns ju trots allt folk som inte vill hamla i skivsamlarträsket.
De fem låtarna som finns på skivan klockar alla in på under en och en halv minut vilket gör att hela upplevelsen går över rätt fort men effekten ligger kvar ett bra tag, ungefär som att få en gammal ohederlig suckerpunch rätt i plytet. Arif's sång som växlas mellan ljusa panikskrik och mörka helvetesgurgel, Fit's vansinnes-smattrande trummor och Raysid's dödsdistade gitarrspel skapar tillsammans en ljudbild som få band inom genren kan mäta sig med. Wormrot verkar även vara experter på att skriva låtar som känns fräscha. I låten Breed to Breed bjuds det till exempel både på tighta markeringar, distade tuggriff, slaktrens, mongosnabb 2-takt och 4-takt. Att allt lyckas få plats på en låt som klockar in på 55 sekunder är mäkta imponerande. Det är de små sakerna som gör det.
Ta och gör dig själv en tjänst och dina grannar en otjänst och ladda ner denna monstrositet till skiva.
Betyg: 9/10
Höjdpunkter: Mongoriffet i Perpetual Extinction. Så oväntat, så rätt.

torsdag 22 september 2011

Säg hej till en ny skribent

Vad vore ett manufakteri utan en piska och 500 herrelösa små barn som arbetar tills nävarna blöder? Just det ja.

Eftersom jag är en sådan som vältrar i misär, så fick jag för nuvarande vara de där 500 barnen. Fast att jag egentligen hatar barn infernaliskt, och helst av allt skulle vilja flå varenda snorunge i hela världen. Nåja, nog om det.

Tanken är att jag varje söndag ska svara på en fråga, som ni läsare får ställa. Och vad fan ska det vara för frågor då? Varför är Varg Vikernes dum i huvudet? Hur smakar grisblod? Vad händer efter döden? Kör hårt, det är ni som bestämmer. Maila in frågan till misamanufakteriet@gmail.com.
(Men jag tolererar inget snusk!)


(Och så lägger jag in en bild på en besatt och/eller cp-skadad sköldpadda. Haha.)


/Mörkrets härskarinna

Too old too cold.

Humorn är på topp idag som ni kanske ser. Har funderat mycket på bloggen på sista tiden. Det är ju oerhört viktigt att man profilerar sig i borgerlighetens Sverige anno 2011. Jag har skaffat en facebooksida i alla fall som man kan gå in och kika på. Kanske dyker upp grejer där som inte kommer dyka upp här, kanske inte. Vem vet? Nu ska jag kolla om mina Reversal of Man-skivor har kommit på posten.

Ave.

onsdag 21 september 2011

Macho, macho man.

Läste några intressanta ord i ett gammalt fanzine vid namn Keep Out idag. Utdraget är från en turnédagbok med Get Up & Go'ers och lyder såhär: "Värre var deras crew de hade med sig. Stora "tuffa" pojkar som "röjde" på ett sätt jag tidigare aldrig skådat. De flaxade med armar och ben och delade ut sparkar och slag från höger till vänster... Jag bara gapade. Våldsdans! Slagsmål som en del av röjet! Man fick klara nazist-vibbar när tuffingarna med bombarjackor och rakade skallar villade ut med ena benet mot scenkanten. Vilka ägg! Som väl är har vi i Sverige varit ganska försonade sådana här dumheter."
Fenomenet som beskrivs är väl mer eller mindre normaliserat nu för tiden. Två, tre killar (alltid män) som markerar sina revir på dansgolvet med sparkar och slag och den så kallade "hästskon" är ett faktum. 3 meter mellan band och publik för att några få personer ska få visa upp sina ninjakunskaper. Fyfan. Sådana ninjakillar hade gjort sig bättre i en uppsättning av Svansjön än på spelningar. Lite trikåer hade kanske botat deras manlighet.

Tyskarna verkar för övrigt vara experter på denna ädla form av grottmänniskobeteende att dömma av denna videon.


Så det var dagens gnäll. Nu ska jag hängiva resten av kvällen till att dricka te, äta fruktbollar och andra manliga aktiviteter.

tisdag 20 september 2011

Sublima meddelanden i hemmet.

Här har det onekligen varit stora krafter i farten. Skickar jag in bilden till redaktionen för Det Okända kan jag säkert komma med i TV.

fredag 16 september 2011

Wormrot - Noise Ep


Vi fortsätter på mangeltemat ett litet tag till. Just nu kan man lyssna på en låt från Wormrot's kommande Ep Noise. En jävla skam att det inte blev något Skandinavien-datum på deras turné nu i höst. Grindar de hälften så bra live som på skiva så räcker det gott och väl för att få öronen att blöda. Ni hittar låten Breed to Breed här!

Ps. Undrar om folk kommer sluta lyssna på Wormrot nu när det är Scion som släpper skivan. Magrudergrind anyone?

Left In Ruins - Ensam, Hatisk, Psykstörd

Genre: Hardcore/thrashcore
Format: Vinyl (10")
Kanske har du tappat räkningen på hur många gången någon lustigkurre har yttrat frasen "spela snabbare" på spelningar? Kanske har du dessutom funderat över varför i helvete inga band tar till sig kritiken? Då ska du lyssna extra noga nu. Svenska Left In Ruins har gjort sina läxor och har avslutat kursen "spela snabbare" och studerar nu den ädla konsten "spela snabbast!". Det här är hardcore som faller mig i smaken. Det är snabbare än Lucky Luke's pistolhantering, det är ångestladdat på ett ärligt och misantropiskt sätt och så när som i sista låten, Att Leva, är det helt fritt från tunggung och mosh-partier. Låten avslutar skivan med ett tungt riff som maler på och pulveriserar lyssnarens trumhinnor. Mycket effektfullt och ett förbannat bra sätt att avsluta denna vansinnesfärd till skiva på.
Nästa gång ett band får höra att de ska spela snabbare hoppas jag de tar till sig av budskapet. Det behövs mer band som vågar mangla sönder detta avlånga land.
Betyg: 8/10
Höjdpunkter: Att Inse Att Man Har Haft Fel i Hela Sitt Liv, Att Leva

tisdag 13 september 2011

Kim Carlsson kukar ur.

Har man haft någorlunda koll på Lifelover kanske man har stött på de liveklipp som florerar på youtube där Kim Carlsson visar att det minsann inte bara är Shakira som kan svänga på sina höfter. Men detta hade nog till och med fått henne att rodna.
Vems briljanta idé var detta egentligen? Förlorade Kim ett vad? Förlorade Ondskapt ett vad? Var det en vanlig cigg han bolmade på? Varför försöker han dansa regndans? Och kan man beställa honom till nästa svensexa/möhippa? Frågorna är många. Jag kräver svar!

måndag 12 september 2011

Neutral Milk Hotel - Box Set.

Om någon där ute i sajberrymden känner att ni sitter på 88 dollars som ni inte vet vad ni ska lägga på får denne gärna köpa Neutral Milk Hotels vinylbox till mig. I gengäld kan jag bjuda på kaffe, vegankakor och en och annan anekdot. Tack på förhand.


"A self-released vinyl only box set including fifteen previously unreleased tracks. These newly-released songs will be available as pay-what-you-wish downloads (beginning November 22nd)

Includes two gatefold 12" records (In the Aeroplane Over the Sea and On Avery Island), two 10" records (Everything Is EP with bonus tracks and Ferris Wheel on Fire EP featuring eight previously unreleased acoustic recordings), two 7" records (Little Birds and You've Passed/Where You'll Find Me Now), one 7" picture disc with fold-out poster (Holland 1945/Engine), and two 24"x24" posters."

Folk har ju blivit mördade för mindre.

Behzad Mehrnoosh - Vildmarken

Genre: Postrock
Bolag: Inget
År: 2011
Format: CD
Varje gång jag lyssnar på Behzad Mehrnoosh slås jag av hur genomtänkt och välproducerad hans musik är. Att dessutom allt han släppt hittills har varit helt självinspelat gör att man inte kan annat än förundras. På det tredje släppet Vildmarken är ljudlandskapet vitt och brett. Det finns allt från tyngre partier à la Mogwai, tryckarvänliga myspartier och popiga upbeatstycken till drömska drone-inslag. En bred arsenal av instrument har använts för att skapa en ljudbild som får lyssnaren att undra vad som lurar runt nästa hörn och ett stort plus och guldstjärna i kanten för sången som är mycket mer central på Vildmarken än tidigare släpp.
Med Vildmarken har Behzad Mehrnoosh slagit ner sin flagga i det svenska postrock-berget och jag känner att där kommer den stå och vaja i den milda brisen ett bra tag framöver.
Betyg: 8/10
Höjdpunkter: Välkommen (Till Vildmarken), Upprorsmakare

lördag 10 september 2011

Vinylfrosseri del 1.

Vad gör man i Malmö när man har två timmar kvar till ens tåg går? Man kan ju alltid ta en sväng till Rundgång på Kristianstadsgatan 14 och slänga ett getöga och lite giriga fingrar i deras vinylbackar. Jag brukar inte ha tur på Rundgång men idag fick jag med mig dessa hem.


Altar of Flies - Förruttnelsen för en hundring
Heroin - Heroin för 80 kronor
Pleasurehorse - Dropdead Deconstructed för 40 kronor.
Ska jag vara ärlig trodde jag att Pleasurehorse-skivan var någon obskyr gammal Dropdead-skiva som någon hade förvisat till evigt lidande i den dammiga vinylbacken men tji fick jag. Men Altar of Flies och Heroin är båda fina släpp väl värt pengarna. Och på lördagar får man ju faktiskt lyxa till det lite.

onsdag 7 september 2011

Cult of Luna - Ny skiva

Guldgossarna i Cult of Luna annonserade idag att de har börjat arbeta med att sätta ihop nya låtar som de kommer börja spela in nu i höst. Jag har skyhöga förväntningar och hur i helvete de ska kunna toppa Eternal Kingdom är en alltför stor fråga för min hjärna att få grepp på.
Än så länge är denna video från förra året det enda spåret att gå på om man vill spekulera i hur skivan kommer låta. Kanske inte så mycket för världen men det är tillräckligt för att få mig att dra på smilbanden bakom moppe-mustaschen i alla fall.


Vill man vara säker på att få nyheter direkt och inte genom en kompis flera veckor senare bör man gå in på deras facebooksida och gilla skiten ur knapphelvetet.

fredag 2 september 2011

Mixtape vol. 1

Jag fick (läs snodde) denna idén från bloggen Nightstick Justice. Konceptet är simpelt, varje mixtape består av 10 låtar som någon jag känner valt ut, helt oberoende av genre.
Först ut är Daniel "Dödsstraff" Jakobsson. Daniel spelar trummor i popbandet Kinetics och har tidigare spelat i banden Löske, Slut På Det Roliga och Svarta Maria. Han är även en hängiven doomare och skriver om film och Doom på sin blogg Visitor Q.


1. The Promise Ring - Red Paint
2. Memoryhouse - Lately (Deuxième)
3. National Skyline - Lights Out
4. The Sleepover Disaster - Funnel Cloud
5. The Holy Mountain - Penned In
6. Sun Kil Moon - Pancho Villa
7. Jens Lekman - Psychogirl
8. Lugubrum - Kannibaal
9. Cap'n Jazz - Precious
10. Mark Kozelek - Tonight In Bilbao

torsdag 1 september 2011

Intervju - Affe Piran

(Foto Lukinzine)

Den karismatiske sångaren från Undergång och Obnoxious Youth var ödmjuk nog att svara på några frågor.

MM: Vi kan ju börja med en snabb presentation. Vem är mannen bakom bandanan?
AP: Jag är Afshin Piran, född 1982, mer känd som "Affe" för världen.
Jag bor i uppsala där jag sysslar med liveljud, studioproduktioner, spelar i två ordentliga band och några icke-ordentliga band,
sätter upp lite spelningar när jag känner för det, gör lite designgrejer när jag får tid över och så sysslar jag med bowling.
Jag är absolutist, eller straight edge sen 15 år tillbaka om det är intressant för någon.

MM: När började du intressera dig för musik? Och när kom du i kontakt med hardcore för första gången?
AP: Började lyssna på musik i väldigt tidig ålder, men den riktiga språngbrädan till intresset var någon gång under dagisperioden så fick jag det svarta albummet av metallica i present på kassettband (ingen bootleg).
Efter det fick jag fler skivor, mycket black sabbath under Dio-perioden, rainbow, thin lizzy, ac/dc och kiss.
Det var min kusin som gav mig detta för att han ville förstöra mig antar jag... Sen var det klippt hursomhelst.

Just hardcore kom jag in på inte så långt efter detta när jag började umgås med mina grannar. Det var två bröder, och den äldre av dom hade börjat komma in på skatepunk och en del hardcore, framförallt burning heart-banden. Han introducerade mig till detta och till en början tyckte jag väl inte riktigt om det, men det växte på mig.
Det som tilltalade mig mest var att texterna innehöll saker relaterade till det riktiga livet och inte massa fantasitexter som jag var van vid tidigare. Bland annat så tog jag till mig straight edge-temat ganska snabbt eftersom jag ändå var en person som var ganska ointresserad av alkohol.

1995 var jag på min första riktiga hardcorespelning där ett band som heter Refused framträdde. Det är absolut inget favoritband, men jag blev helt fascinerad över att ha sett
folk röja som jävla dårar framför scenen för första gången och efter det så blev jag blixtintresserad av hela grejen och jag började som en nyfiken idiot kolla upp saker mer ingående. Genom cheap shots-samlingen som släpptes på burning heart kom jag i kontakt med oldschoolbanden genom att massa av låtarna är covers, och jag insåg snabbt att dessa låtar var bättre än bandens egna låtar.

Senare runt 1997-98 så började hardcore dö ut i sverige och storhetstiden var långt förbi, i frustration började jag återuppta mitt intresse för hårdrock för att ens kunna ha några spelningar att gå på. Detta ledde till att jag snöade in väldigt mycket på death metal, grindcore och thrashmetal, innan jag insåg att hardcorescenen var en mycket roligare scen och tidigt 2000-tal började jag med egna försök att bygga upp stadens hardcorescen igen.

MM: När kom du på att du ville hålla på med musik seriöst? Spela i band, lägga ner pengar och tid på inspelningar, turnéra osv. Det är ett ganska stort åtagande.
AP: Till en början såg jag inte mig själv som någon musiker. Men eftersom det var sån jävla grov brist på band i staden och jag kände att det behövdes lite band som visade vägen för yngre personer samt kunde spela förband när det kom band till stan så startade jag igång med mitt första band; Undergång. Det dröjde ett tag innan jag insåg potentialen i bandet och insåg att vi kunde turnéra och hålla på så. Innan såg jag oss som alldeles för dåliga för något sådant. Just pengamässigt så har vi alltid jobbat med en väldigt låg budget, har gjort skivomslag själva, använt kontakter, spelat in själva och så vidare... Detta har gjort att vi kunnat lägga pengar på annat, såsom instrument och förstärkare.

MM: Jag förstår att du är lite av en profil när det kommer till Uppsala. Hur är scenen nu om du jämför när du först blev aktiv? För en utomstående verkar den frodas, ni har ju väldigt många bra band i min mening.
AP: Ja jag antar det, det är väl förmodligen för att det bara är jag och Ronnie (Always War) samt medlemmarna i Diskonto som är lite äldre (han är dock mycket äldre än mig, haha) som hållit kvar i scenen och visat vägen för nya människor, de flesta har ju försvunnit in i det som kallas vuxenlivet förr eller senare. Jag tycker inte det finns ett skit som är vuxet med att bete sig som en förstoppad jävla sopa, men vad vet jag?... Bandmässigt är scenen väldigt bra just nu, det poppar upp lite nya band och alla håller väldigt hög kvalitét och är väldigt seriöst inriktade och vet verkligen vad dom vill. Spelningsmässigt är det ganska dåligt just nu, finns inga ordentliga lokaler att arrangera i, vi hoppas få ändring på detta när ABF får sitt nya musikhus färdigt. Om man jämför bandsituationen nu med då så är det sjukt mycket bättre nu. Man kan sätta upp gigs med bara uppsalaband och få till en riktigt bra kväll, förr fanns det en del bra band, men dom fick aldrig någon uppmärksamhet utanför uppsala. Spelningsutbudsmässigt var det väl egentligen bättre förr, men det var generellt för hela sverige och världen, folk var hungriga och gick på alla gigs dom kunde gå på. Det fanns fler eldsjälar som drog hit band och ekonomin var bättre i världen. Allt kostade inte så sinnesjukt jävla mycket pengar att genomföra.

MM: Undergång har ju funnits i krokarna ett tag nu. Hur och när började det hela?
AP: Jag och Crippe satte upp gigs tillsammans i UAHC i början av 2000-talet och jag antar att han är den som delar min musiksmak mest av alla, iallafall när det kommer till hardcore/punk. Vi sökte in till samma KY-utbildning i tryckteknik 2002. På lektionerna så gjorde vi ju givetvis allt annat än att hålla på med det vi skulle göra och fragmentet till undergång spånades fram. Vi spånade fram idén om ett band kallat "Pappskalle" som skulle låta som mob47 och ha ungefär likadana texter. Idén blev snabbt utvecklad och det lite mer seriösa bandnamnet Undergång kom på tal, så vi samlade ihop några idioter och började repa. Eftersom både han och jag var helt jävla sämst på att spela instrument och vi hade utvecklat visionen tillsammans så kom vi på att vi båda skulle sjunga i bandet. Vi skrotade mob47-idén rätt snabbt och började dra inspiration från band som DS-13, What Happens Next? och Gordon Solie Motherfuckers. Texterna började spegla vårat gemensamma synsätt på världen, total nihilism och negativitet. Resten är historia...

MM: Det är ju inte så många band i Sverige som kör på ert stuk. Är det något som du skulle vilja se en ändring på?
AP: Nej inte direkt, folk får gärna köra sin egen grej. Blir ganska förbannad på trender och sånt jävla strunt. Hardcore är ett väldigt brett begrepp och attityden är viktigast.
Något jag önskar vore dock att folk vågade spela lite fort för en gångs skull... Vad fan är problemet? Banden idag låter som att dom spelar i slow motion.
Något som gör mig jävligt lack är när folk jämför oss med samtida band som municipal waste och annihilation time, fuck off förfan! Vi har ju funnits lika länge om inte längre än de banden, vi har varit inne på mer eller mindre samma spår hela jävla tiden. Man får helt plötsligt stå och förklara sig för att man inte hoppat på någon "band-wagon". Dessa band är inget vi tycker är dåligt, vissa tillochmed skitbra, men några inspirationskällor har dom aldrig varit.

MM: Jag har i nuläget bara sett Undergång en gång och fick intrycket att ni gillar att showa på scenen (menar inte det som något dåligt). Är musiken ett sätt att ha roligt och få ut sina aggressioner samtidigt eller finns det ett mer seriöst budskap?
AP: Man gör ju sitt bästa för att ge något extra när man spelar live, däremot så har skämtmusik eller buskis aldrig varit något vi gillat. Musik ska självklart vara roligt, men det ska vara på rätt sätt och det viktigaste är aggressionsmomentet. Det är missnöjesmusik vi håller på med och trovärdigheten sänks till noll om man inte framför musiken med en aggressiv framtoning. Man kan inte lalla omkring och se glad ut och sjunga om att man vill se den moderna världen krascha samman. Det finns mycket sarkasm i vår musik och vi driver mycket med saker och ting, men det är i grund och botten bara störda saker som vi fascineras av. Den röda tråden är sinnesjukdom och hopplöshet.

MM: Jag var inte där själv men jag har hört historier om den legendariska spelningen på Fire & Ice. Vad är ni kapabla till egentligen?
AP: Vi skyr inga direkta medel för att få till den perfekta stämningen på våra gigs. Det viktigaste är att varje enskilt gig ska vara minnesvärt och folk ska ha en liten klump i halsen när dom ska se undergång. Folk ska aldrig veta vad som väntar dom. Knivar, kedjor, bomber, moln av mjöl, sörjor av olika slag och wrestlingmoves har alla förekommit på våra spelningar. Cleveland rocks.

MM: Ni har ju en riktigt fräsig cover av Infest's dänga Slave på förra 7an. Hur har Infest påverkat er som band? Vilka andra band hämtar ni er inspiration från?
AP: Infest var ett av de första banden jag och Crippe diskuterade när vi lärde känna varandra. Det är ett fantastiskt band och deras extremt aggressiva framtoning tilltalar oss väldigt mycket. I övrigt så inspireras vi mest av protogrindband och en del crossoverband som Heresy, Napalm Death, The Accused, Poison Idea, Carcass, Unseen Terror, Intense Degree och tidiga DRI. Element från allt annat vi lyssnar på som countrymusik, gammal punkrock, d-taktspunk och thrash/heavy metal har en tendens att leta sig in i vår musik också.

MM: Det är mycket samples från filmer och referenser till film i er musik. Är film den andra stora inspirationskällan efter musik?
AP: Denna fråga borde Crippe svara på då han är cineasten i bandet. Jag gillar det jag med, väldigt mycket, fast är inte lika beläst som honom. Den största inspirationskällan är som sagt psykisk sjukdom, störda saker i allmänhet. Att lyfta fram det som inte riktigt är okej att gilla.

MM: Berätta lite om fullängdaren som släpps i början av nästa år. Vad kan vi förvänta oss? Av de låtarna jag har hört låter det lite mer thrashigt än innan.
AP: Låtarna är skrivna under en ganska lång tidsram, men mer thrashigt vet jag inte, till viss del kanske. Det är ganska stor mångsidighet i låtarna förutom tempot, det går fort hela jävla tiden. Vi är alla extremt nöjda med skivan och det ni kan förvänta er är en rak höger i ansiktet så tänderna faller ur. I sann ödmjuk anda tänker jag påstå att den kommer att se förbannat vacker ut och den kommer låta fantastiskt. Rest assured.

MM: Hur skiljer det sig att spela in en LP mot att spela in en EP? Har ni fått lägga ner mer tanke bakom varje låt eller kör ni på känn?
AP: Vi fick tänka på att vara mer mångsidiga i vårat låtskrivande, inte maxa tempot hela tiden för att det verkligen skulle komma som en ren käftsmäll när det väl kom och så var vi tvungna att skriva längre låtar för att inte skivan skulle innehålla en miljon låtar. Vi har lagt ner extremt mycket tanke bakom för en gångs skull. Vi testar olika infallsvinklar varje gång. Första skivan är skriven sjukt snabbt, andra skivan är lite jäktad den med, men den senaste har vi gjort allt för att det ska bli så bra som möjligt.

MM: Att släppa en LP med titeln "The Mother of Armageddon" år 2012 känns väldigt aktuellt. Vill ni medvetet hjälpa till att sprida terrorn eller är det bara en rolig slump?
AP: Den här världen kan ju dra åt helvete, det gäller att passa på att ha så kul man kan ha innan hela jävla skiten går åt helvete. Genom att ha varit värdelösa i årtusenden så har vi gjort oss förtjänta av att utrotas. Talar man emot så har man ingen hjärna.

MM: Låt oss prata lite om Obnoxious Youth. Hur började det bandet ta form?
AP: Året var 2005 och jag och Olli som spelade i blinds var båda straight edge och ville ha ett band ihop.
Det fanns tyvärr inga andra medlemmar i uppsala någonsin som varit straight edge. Så vi fick ta in sessionmedlemmar för de andra instrumenten som vi själva inte spelade.
Vi spelade in en demo vid namn "Kicked in the face" och sen bestämde sig våra sessionmedlemmar för att dom inte ville vara med längre. Olli droppade ur edgen och bandet lades halvt på is ett tag. Jag och olli tyckte att bandet hade potential och bestämde oss för att skriva lite nya låtar med en lite ny infallsvinkel. Vi började dra inspiration från Oxnards hardcorescen på 80-talet samt motörhead och venom. Detta var 2006, det dröjde ända tills 2009-2010 innan vi spelade in och släppte de låtar som sen kom på "Obey Satan!".

MM: Musiken och konceptet är ju lysande. Gick ni in med tanken att resultatet skulle bli som det blev eller var det ren slump? Det är ju ganska så mycket på tapeten att ha en satanisk "touch" som hardcoreband just nu.
AP: Vi släppte influenserna fria, vi gjorde precis vad vi ville och hade noll tanke på att någon annan skulle digga, vi ville bara göra något utan regler då våra andra band har varit ganska nischade. Det där med satanisk touch... ja det kan bero på att vissa medlemmar i bandet dyrkar satan på riktigt och de som inte gör det fullt ut är åtminstonde väldigt antikristna. Band blir inte heller sataniska bara för att dom har ett uppochnervänt kors på sin skiva. Det ligger mer bakom än så. Vi är inte ett religiöst band, men vi håller inte på med skämtande. Allt vi gör, gör vi för att vi tycker det är sjukt häftigt. Och nej, Watain uppfann inte satan.

MM: Lyssnar ni alla på samma sorts musik eller är det väldigt blandat? Båda alternativen kan ju vara till fördel i ett band.
AP: Vi lyssnar på mer eller mindre exakt samma musik allihopa, vi fungerar som en unison enhet.

MM: Man kan ju nästan säga att ni står med ena foten i hardcore-graven och andra i metal-graven. Har ni upplevt att folk i respektive genre har svårt att ta till sig båda elementen?
AP: Nej inte direkt, förvånansvärt många diggar att vi har influenser från olika håll. Har nog upplevt att punkarna har haft svårare att ta till sig hårdrockselementet än tvärtom. Vilka är det som ska vara öppensinniga egentligen?

MM: Er första fullängdare (The Eternal Void) har ju varit ute ett tag nu och enligt mig är det en av dem mest intressanta hardcore-skivorna jag hört på länge. Hur tycker du själv att skivan har mottagits?
AP: Har fått väldigt få recensioner på den, men folk har yttrat sig väldigt positivt om skivan, folk jag aldrig trodde skulle gilla det och folk med extremt kräsen musiksmak.
Det var inte alls väntat, men det är kul att höra att folk är lika jävla skruvade som vi.

MM: Är det svårt att hinna med två aktiva band? Får du prioritera något av dem före det andra eller tar båda upp lika mycket tid?
AP: Eftersom undergång har varit på is sen sommaren 2010 så är det svårt att säga, man får ju se i framtiden, just nu hinner jag mer än väl med båda banden utan problem.

MM: Förutom Undergång och Obnoxious Youth. Vilka svenska band ska vi hålla ögonen på 2011/2012?
AP: Herätys (Sveriges bästa band), Bad Review (Ett av uppsalas bästa okända band) samt bandet Headed for Disaster (Idioter från sthlm som är mer dumma i huvudet än vad vi är...)

MM: Nämn tre skivor som har betytt mycket för dig. Ge gärna en kort kommentar om varje enskild skiva.
AP: Black Sabbath - Mob Rules
En black sabbath-skiva med Dio på sång, helt fantastiska riff och sjukt bra, när jag hörde denna skiva för första gången så insåg jag att hård musik var livet.

Black Sabbath - Master of Reality
Världens bästa band, världens bästa skiva. Gjorde mitt liv bättre.

Suicidal Tendencies - Join The Army
Köptes in på NK's skivbutik i sthlm, en av de första thrash/hardcoreskivor jag köpte, SJUKT bra skiva. Förstörde mitt liv.

MM: Vilken blir årets skiva tror du?
AP: Vettefan faktiskt. Det återstår att se.

MM: Tack så mycket för att du ställde upp på denna intervjun. Vill du tillägga några avslutande ord?
AP: Sluta digga skitmusik. Bejaka er ungdomlighet, slå sönder allt, spela så fort ni kan. Gör det medans ni kan och inte är skruttiga gamla jävla russin

onsdag 31 augusti 2011

Nattramn - Grishjärta

Det har varit tyst på Nattramn-fronten ett tag nu sedan ryktet om hans bok "Grishjärta" läckte. Ett tag verkade det som att det bara var just ett rykte men nu står det klart att boken kommer släppas den 10:e september. Folk som fortfarande bryr sig och som tänker köpa boken kommer inte bara få sig en bibba med (förmodar jag) skruvade texter utan även ett provrör med blod. Detta förutsatt att du bor i Sverige och enligt hemsidan HAL är det inte valfritt. Antingen tackar du och tar emot eller så får du stå utan bok.

(Psykpyssel)

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta. Med tanke på alla rykten som omger Nattramn är man ju föga förvånad men på det hela tycker jag det känns gammalt. Extremt för det extremas skull. Undrar hur många av dessa som kommer sluta upp på ebay för hutlösa priser.

tisdag 30 augusti 2011

Jag unnar mig inte alltid saker, men när jag gör det..

.. så unnar jag mig oftast lite skivor. Var nere på stan och införskaffade en ny vinylspelare i förrgår dessutom. Jag har varit utan vinylspelare så länge nu att idag var det första gången jag kunde lyssna på Fuckyoufingers fullängdare World Domination. En skiva som jag köpte i mars förra året.
Kommer nog dyka upp lite recensioner framöver, bland annat Left In Ruins 10:an som skymtas på den proffsigt tagna mobilbilden. Nitad 7:an och Obnoxious Youth 12:an har väl alla hört vid det här laget men kanske recenserar dem med.

torsdag 25 augusti 2011

Femtekolonnare - Ny kassett och diskografi.


I en stad som Växjö där normen är att spela tråkig frisyrmetal eller städad rock sticker Femtekolonnare ut med sin helvetespunk. Sedan jag såg dem första gången en kulen decemberdag 2009 har de smattrat på i 666bpm och hunnit med att släppa inte mindre än tre album där de gång på gång visat vart skåpet ska stå. Deras senaste alster Med Segerrika Vapen var inget annat än en frenetisk vansinnesfärd i d-takt och mangel och finns fortfarande att få tag på genom bandet själv eller Stängda Dörrar.
Nu har det åter igen blivit dags att sprida mörker och förödelse. I skrivande stund håller nämligen bandet på att frammana sitt fjärde släpp som kommer att ges ut som kassett på det Växjö-baserade bolaget Ingen Våg. Inspelningen är det Thomas från bandet Kongh som står för. Skulle det bli mer Växjö över det hade de varit tvungna att ta in Bo Frank på gästsång.
För att fira detta tänkte jag dela med mig av samtliga släpp. Ladda ner, sprid och förbered er på det som komma skall.


Med Segerrika Vapen. 2010, Stängda Dörrar

Valguiden. 2010, Självsläppt

In Vino Veritas. 2010, Självsläppt

fredag 19 augusti 2011

Behzad Mehrnoosh - Systemet


Mycket videor nu jag vet men fan man ska inte klaga. Behzad Mehrnoosh är en artist från Jönköping som på väldigt kort tid har släppt två album, Förslavad och Reverie. Nu i September släpps albumet Vildmarken. Imponerande med tanke på att Förslavad släpptes förra året. Med så många släpp på så kort tid kan man kanske tro att musiken är påskyndad och halvdan men icke! Behzad Mehrnoosh skriver musik från hjärtat som känns lika genomtänkt varje gång och som i alla fall får mig att dra på smilbanden. Vi behöver inte blicka över Atlanten för att hitta sprudlande post-rock, gräset och blommorna gror på vår egen bakgård.

Mer info finner du här.

Chicagojazzen i Malmö.


Nu på lördag håller Chicagojazzen hov på Galleri Krets i Malmö. Inträde kostar 40 pistoler och man kommer kunna köpa den nya kassetten Brachiosaurus II på plats. Så om ni bor i Malmö eller omnejd så snöra på er era finaste dansskor och ta med din käresta, din hund och din mormor till Galleri Krets på lördag!

torsdag 18 augusti 2011

måndag 8 augusti 2011

Hämnden från fritidsgården.

Efter att jag postade gårdagens lilla humorinslag med bandet Perception of Darkness märkte jag till min fasa att det inte var nog med att skrämma stackars konservativa gubbar och gummor i Guds hus. Nu attackerar bandet även helt oskyldiga youtube:are med för mycket fritid och för lite förståelse för konsekvenser med en musikvideo som får Cradle Of Filth att likna de hårdaste demonerna från den djupaste delen av Helvetet. Bara kolla, i double dare you motherfucker! Kolla på fanskapet!


Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Att detta rör sig om ett fritidsgårdsband som har börjat komma upp sig lite är ju ganska så självklart. Detta ses bäst på sångarens skeletthandskar som inhandlades på Åhlens av hans morföräldrar och gavs till honom i julklapp förra året med motivationen att "vi tyckte det passade din häftiga stil".
Den tveksamma corpse-painten avslöjar också lite väl mycket om bandets härkomst. Någon ser ut att ha tagit inspiration från Cyclops i X-Men och en annan försöker på sig någon hyllning till jokern i Batman. Trummisen har precis smält i sig en stor chokladtårta vars innehåll oturligt nog rann ut över hela halsen och ner på hans bröst. Som tur var räddas skjortan eftersom han strategiskt har öppnat den för att visa sin tatuering.
Och musiken då? Ja vart fan ska man börja? Ett generiskt synth-intro som hämtats direkt från en dålig sci-firulle, hjärndött tuggande på E-strängen och trummor som låter så nära datatrummor det går. Sången, påpekade min bättre hälft, påminner väldigt mycket om denna mannens sånginsatser. Och så varvas kråksången med de obligatoriska smörpopsrefrängerna så att även föräldrarna kan komma och lyssna på sina små gossar. Ja vad ska man säga? Bara det att jag kollade igenom hela videon för att skriva detta känns som det dummaste jag har gjort hittills i år. Professor Farnswoth sammanfattar hela upplevelsen ganska bra.