söndag 1 juli 2012

Intervju: Erik Karlsson (Chicagojazzen, Salenko, Üni Forman, Periferin)


Det var länge sedan vi la upp en intervju nu, vi skyller på bristande engagemang och ren och skär lathet, skärpning! Denna gången haffade vi Erik Karlsson, mer känd under sitt alias Chicagojazzen. Han är även verksam inom banden Salenko och Üni Forman och är med och driver det lilla skivbolaget Periferin. Det blev en liten spontan och något drucken intervju, detta är vad han hade att säga. 

MM: Börja med att presentera dig själv. Namn, ålder, ögonfärg, rädslor osv. Det vanliga.

EK: Erik Karlsson, 20 år gammal från Skellefteå. Jag har bruna ögon och är jävligt rädd för spindlar. Gillar att spela gitarr och trummor.
Får ta och kopiera det där när jag ska söka jobb sen.

MM: Hur länge har du hållt på med musik? Är du självlärd eller gick du i musikskola?

EK: Min morsa köpte ett trumset när jag var typ sex år, så har väl hållit på och smiskat sen dess. Gick trummor på musikskola typ hela skoltiden och hade trummor och piano som instrument när jag gick musiklinjen på gymnasiet.
Gitarr har jag lärt mig själv. Jag har spelat gitarr sen jag var kanske 11-12 nånting. Jag kommer fortfarande ihåg mitt första riff, haha. Det låter jävligt rapmetal.

MM: Jag minns också mitt första "riff". Det var en smörig balladslinga som skulle få Per Gessle att kvida som om han precis fått en nyskuren lök upptryckt i ansiktet. Du har inte funderat på att återanvända ditt riff i någon låt? Chicagojazzen kanske behöver lite rapmetal?

EK: Haha, du får spela in det med jävligt mycket chorus och fusiondist.
Haha, nja det är ett ganska kasst riff. Vi brukar köra det på Salenkorep ibland.

MM: Det vore något. Är du snäll kanske jag kan låta dig använda det i en låt.
När började du lägga ner seriös tid och möda på att skriva egna låtar?

EK: Gött!
Jag fick en mikrofon i julklapp när jag gick i nian och sen dess har jag väl hållit på att göra låtar. Jag har så sjukt dåligt minne så jag gör oftast låtar genom att spela in och lägga till grejer eftersom.

MM: Vad föredrar du? Att bygga på redan inspelade riff i ensamhet eller snickra ihop låtar i replokalen med band?

EK: Jag tycker om båda egentligen. Det är både grymt att fila fram grejer i grupp och höra resultat direkt, och att börja från ingenting själv. På samma sätt kan det bli jävligt störigt att kompromissa och jävligt svårt att veta var man är på väg egentligen när man sitter själv.

MM: Jag förstår vad du menar, det kan vara skönt med någon som ger feedback och kritik ibland. Men Chicagojazzen är i stort sett ett enmansprojekt som jag har fattat det? När startade du projektet?

EK: Jo, det är bara jag. Det händer att jag tar in folk som spelar instrument som jag inte kan med själv, som tex Lage Johansson som spelar saxofon på nya tapet.
Förut brukade jag också spela med liveband, men det har blivit lurigare när det bara är jag som bor i Skellefteå.
Det började väl med att jag fick den där mikrofonen i julklapp. I början var tanken att det skulle låta som typ slagsmålsklubben, men hade inga bra synthar och är fortfarande helt värdelös på piano och synth.
De första grejerna är typ distade trummor, basgångar jag gjort i gameboyemulator och leksakssynth.

MM: Jag har länge undrat men glömt fråga. Kommer namnet (Chicagojazen) möjligen från Doktor Kosmos-låten med samma namn?

EK: Det gör det! Funderar på att byta namn ibland. Asdåligt bandnamn, för fan. Gillar iofs bokstaven Z. Alla bra band har Z i namnet.

Led Zeppelin
Lasse Stefanz
Beatlez

MM: Erik Prydz
Lasse Stefanz, lärde mig faktiskt hur det kommer sig att de har ett z i slutet på bandnamnet på min utbildning förra året. Sånt intressant får man lära sig på universitet.

EK: Ja, de fick slut "S" på nån folkpark va?

MM: Precis. Har du några starka kandidater för nytt bandnamn då om det skulle bli aktuellt?

EK: Har en del bra. Tänkte helst använda dem som skivtitlar till nya grejer, numera är det mer ett ord än en hel mening. Titlarna nådde kanske sin peak på "Misantropi för Nybörjare".

MM: Som förre detta Växjö-bo så gillar jag självklart låttitlen "Jag spelade över ditt blandband med The Ark. Formar titlarna låtarna eller tvärtom? Vad kommer först? Titel eller låt?

EK: De är ganska oberoende av varandra. Jag brukar oftast bygga på ett word dokument med titlar när jag spelar in och försöka trycka in det där det passar. Låten kommer alltså först och sen försöker jag hitta nån låt som passar.
alltså satan! kolla in länken med dead kennedys jag just postade (på facebook),
folk tror att dead kennedys är bad religion, men de har fel. Den där EPn är bättre än deras hela (och andra bands) diskografi.

MM: Så vad handlar dina låtar om? Eller är det mer ett sätt att uttrycka sig än historier?

EK: Alltså, det blir som det blir men gillar när titlarna är roliga. Typ Övik/Jörn är ju låtarna odöpta för att skivtiteln har sagt allt som behöver sägas hehe.
Det är mer så att om man kläcker en sjukt deppig titel så ger man den till en sekig och ledsen låt. Förstår du ordet "sekig"?

MM: Haha aldrig hört ordet faktiskt.

EK: Sekig=långsam, seg, trög
Vad tycker du om dead kennedys 12"?

MM: Har inte hört så mycket tidig Dead Kennedys.
Har bara hört de på Tony Hawk och blivit anti.

EK: Allt annat de gjort är ju bara midtempogrejer. När de gjorde den där EPn borde de fan ha varit världens snabbaste band, 1981.
Slayer drack väl den där EPn till mellanmål sen.
Älskar introt till "Dog Bite"
"one, two, three, four....hold it is to slow..."
sen startar de om i samma tempo.

MM: Hahaha

EK: Förresten har jag länkat det här guldet?MM: Jag tror det, känner igen namnet.
"Blod bad"

EK: Haha!

MM: "Fodd till salv"

EK: Haha!
Rickvarukers är ju den enda youtubekanalen man behöver subscribea till
vilket är lite irnosikt, jag trodde Discharge sa I Won't Subcribe.

MM: Haha Discharge hatade prenumerationer över allt annat.
På tal om låttitlar, Megalodon och Brachiosaurus. Har du någon fascination för coola forntidsmonster? Jag har helt besatt av tanken på att Megalodon fortfarande finns ett tag.

EK: Haha, tjommen som ogillar dinosaurier är inte min kompis, ok?
näe, men hela periferingänget gick igenom en brutal dinosauriefascination vid den här tidpunkten. Üni foreman gjorde låten T Rex Mom. Prins Eric såg för mycket discovery channel.

MM: Gillar man inte dinosaurier är man en dålig människa. Alla borde få se första Jurassic Park-filmen när de är små.

EK: Önskar att mitt minne var bättre. Jag hade en annan titel till första brachiosaurustapet som jag har glömt bort. Eller hur! dinosaurier, Dinosaur JR och käng
det är så mänskligheten kan överleva.

MM: Haha det där borde någon trycka på en tröja.
Det är sjukt svårt att sätta ett namn på din musik eftersom du blandar tusen och en genrer. Har du alltid varit så öppensinnad när det gäller musik?

EK: Oj! Blev intresserad av musik efter att ha hört Fattaru - Mina Hundar när jag var nio år gammal. Sen dess har jag lyssnat på asmycket olika, men jag har väl aldrig tyckt att det jag lyssnade på förr har varit dåligt eller pinsamt att förknippas med. Vafan, jag lyssnade på Dr Dre - The Chronic och Refused - The Shape of Punk to Come när jag hade kajal och BDtröja på högstadiet.

MM: Haha själv var det bara Maiden och Guns som gällde för mig på högstadiet. Inga kompromisser.
Din nya skiva "Elände" släpps snart. Jag har lyssnat igenom den och jag tycker det är mycket hårdare än ditt tidigare material. Var det ett medvetet val eller något som bara blev?

EK: Haha, men att bara lyssna på viss musik är väl en kompromiss?
Jo, alltså jag gick ju in hårt för att det skulle låta som Breach, men jag tror mer att det mer blev samba trummässigt. Gitarrmässigt så är det inga effektpedaler alls på distfronten,
hälften är min brorsas gamla sprängda stärkare och andra hälften är min kassettporta som är vriden på max. Det hårdare soundet är väl ganska mycket en motreaktion mot mina gamla grejer som ofta har haft akustiska gitarrer och varit ganska lugna låtar.
Det senaste året har jag också snöat in hårdare på typ käng, slayer, bathory, darkthrone och mer noisegrejer, typ utmarkenband.
och ENTOMBED!!!

MM: Så vi kan förvänta oss mer blast beats och väggar av brus i fortsättningen då?

EK: Njaaa, var tänkt att jag skulle börja med något synthigt men ångrade mig. Inte lönt att försöka tävla med Erik Enocksson - Apan och Råd Kjetil Senza Testa - Abyssén
blir nog akustiska gitarrer och grejer.

MM: Nya eller gamla Darkthrone?

EK: Bra fråga
Tycker nog ändå att Panzerfaust är deras bästa platta men gillar Motörheadgrejerna.
Jag undrar vad nya albumet blir. Läste någonstans att det skulle bli långa låtar.

MM: Vilket land har den bästa d-takten? Eller stad om du föredrar det.

EK: Jag tror att det fina är att alla trummisar spelar sjukt olika. Men gillar mest det gamla och sladdriga typ Anti Cimex, Shitlickers, Mob 47, Discharge, Terveet Kädet.

MM: Vi kan väl prata lite om Salenko? När och hur startade det bandet?

EK: Det startade typ 2009 av mig och Victor. Vi tog med Per och Albin ganska snart och Gustaf kom och gick några gånger innan han blev med på livstid. Grundidén har väl alltid varit gitarrbaserad pop. Jag tror att alla i bandet gillar Cult of Luna, Deerhunter, Bear Quartet och Kraftwerk.
Vi håller förresten på att spela in ett album som vi tänkte ge ut själva via Periferin på vinyl.

MM: Glada nyheter, blir det en ep eller lp?

EK: LP!

MM: Slå på stort direkt. Har ni något preliminärt releasedatum eller får det bli när det blir?

EK: Det blir när det blir. Det är en del kvar att spela in.

MM: Hur hinner du med att ha två band och samtidigt vara med och driva Periferin? Sover du aldrig?

EK: Haha är ju med i Üni Foreman också. Det brukar funka rätt bra för det mesta, ibland kan det vara extremt stressigt.

MM: Lägger du ner lika mycket tid på alla banden eller har du ett projekt som ligger närmst hjärtat? Tänk på vad du säger nu så du inte sårar några bandmedlemmar.

EK: Haha, näe egentligen inte men vissa projekt får mer fokus under vissa perioder.

MM: Jag väntar spänt på att du ska starta ett Darkthrone-coverband.

EK: Hehe får ta och fixa ett dubbelstamp först.

MM: Jag känner mig ganska nöjd nu faktiskt, vill fråga något om Skellektronika men vi skippar det för din skull. Har du något du vill tillägga?

EK: Näe, egentlgien inte! Kom nyss på att jag ju fan släpper idag haha, måste dra och kopiera lite kassetter snart.

MM: Haha så var det där med att ha så många projekt samtidigt. Tack för intervjun.

EK: Hehe, tack själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar